Αγ. Μαρίνα - Π. Γέφυρα

Διαδρομές στην πόλη της Χαλκίδας
2ο ΓΕΛ Τμήμα Α6 – Διαδρομή5 (Υπ. Καθ.Ιωαννίδης)

Η διαδρομή μας Εργατικές κατοικίες Χαλκίδας - Παλαιά Γέφυρα Χαλκίδας

Μέθοδος εργασίας που θα ακολουθήσουμε: Αρχικά θα διαθέσουμε για στοχευμένη, ανά θέση εργασίας, αναζήτηση και ψηφιακή καταγραφή πληροφοριών και φωτογραφιών σχετικών με το φύλλο εργασίας που ακολουθεί.  Την ημέρα της εκπαιδευτικής διαδρομής – δράσης θα εμπλουτίσουμε τις πληροφορίες και φωτογραφίες για τη διαδρομή μας στο πεδίο. Τέλος θα διαθέσουμε 1 διδ. ώρα στο εργαστήριο πληροφορικής συνθέτοντας τις αναζητήσεις μας και δημιουργώντας σχετικά παράγωγα με «εφαρμογές νέφους».
Εργατικές κατοικίες Χαλκίδας  – Αγία Μαρίνα: Πόσες κατοικίες είναι και πότε πρωτοκατοικήθηκαν; Καταγράψτε αλλαγές  στην περιοχή, από παλιές φωτογραφίες (αναζητήστε από συγγενείς πριν περίπου 50 χρόνια) και σημερινές που θα τραβήξετε εσείς.
Καρνάγια: Τι περιλαμβάνει ο κύκλος εργασιών στα καρνάγια της περιοχής; Υπάρχουν άλλα καρνάγια στην ευρύτερη περιοχή της  Χαλκίδας;  Που αλλού υπήρχαν στην πόλη μας παλαιότερα; (προνομιακός τόπος για καλλιτεχνικές φωτογραφίες)
2ο Λύκειο – Κτίριο ΕΠΑΛ: Πότε εγκαινιάστηκαν τα δύο αυτά εκπαιδευτικά κτίρια  που χαρακτηρίζουν την περιοχή του Βούρκου – Αλωνακίου; Αναζητήστε ιστορικά στοιχεία για τη λειτουργία τους.
Νέο Πάρκο και Πάρκο Βούρκου: Υπάρχουν ονομασίες στα πάρκα αυτά και αν ναι ποιους αφορούν;  Πότε περίπου δημιουργήθηκαν τα πάρκα αυτά; (αναζητήστε και παλιές σχετικές φωτογραφίες)
ΚΕΠ Βούρκου: Ποια  ακριβώς είναι η χρησιμότητα ενός ΚΕΠ; Υπάρχει αλλού στη Χαλκίδα ΚΕΠ και πού;
Λιμάνι -  Μαρίνα: Τι εγκαταστάσεις – όμιλοι φιλοξενούνται σε αυτό το Νότιο της Χαλκίδας λιμάνι;
ΝΑ τμήμα γκρεμισμένου τείχους: Συγκρίνετε την περιοχή του «Βούρκου» με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν εδώ και έναν αιώνα. Από ποιο ακριβώς σημείο πιστεύετε ότι εισέβαλαν οι Τούρκοι στο κάστρο της πόλης της Χαλκίδας και την κατέλαβαν;
Σχολή Πεζικού: Συλλέξτε πληροφορίες σχετικές με το χώρο αυτό και την λειτουργία του σήμερα αλλά και ιστορικά. Τι έκταση καταλαμβάνει και τι ποσοστό της έκτασης της πόλης μας καλύπτει;
Λιμάνι – ΟΛΝΕ: Που βρίσκεται το εμπορικό λιμάνι της Χαλκίδας και τι κίνηση έχει στις μέρες μας; Τι είναι ο ΟΛΝΕ και που έχει την έδρα του στη Χαλκίδα;
Παλιά γέφυρα Χαλκίδας: Εδώ είναι εντονότερο το παλιρροϊκό φαινόμενο. Περιγράψτε το και αναζητήστε ιστορικά την ερμηνεία του και την επικρατούσα στις μέρες μας εξήγησή του.




Διαδρομή και σημεία ενδιαφέροντος





Πληροφορίες που συλλέξαμε για τη διαδρομή Αγία Μαρίνα  - Παλαιά γέφυρα Χαλκίδας πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της


Εργατικές κατοικίες Χαλκίδας  – Αγία Μαρίνα

20160420_195651.jpg
………………………………………………………...

Παραδοσιακό Καρνάγιο
Το  καρνάγιο που επισκεφθήκαμε βρίσκεται στην περιοχή του σχολείου μας (Βούρκο - Αγίας Μαρίνας Χαλκίδας)  και μαζί με άλλο ένα καρνάγιο στην ίδια περιοχή  κατασκευάζει εδώ και 70 χρόνια παραδοσιακά ξύλινα αλιευτικά σκάφη. Λειτουργεί επίσης και σαν χώρος συντήρησης, καθέλκυσης - ανέλκυσης αλιευτικών σκαφών.

ce99cea3cea4ce99ce9fcea0ce9bce9fce99ce9ace9fcea3ce9fce9cce99ce9bce9fcea30451.jpg

Παρατηρήσαμε τις εργασίες συντήρησης σε αρκετά άλλα σκάφη. Το υλικό κατασκευής των σκαφών είναι ναυπηγήσιμη ξυλεία, λευκή από τη Βόρειο Εύβοια(κυρίως πεύκα). Οι τύποι των σκαφών που κατασκευάζονται  είναι τρεχαντήρια, λωπέρτα ,  γαΐτες ,  βαρκαλάδες, κορίτες  παραδοσιακές  και υδραίικες, καραβόσκαρα με ιστιοφορία.
Οι μαστόροι που φτιάχνουν τα παραδοσιακά σκάφη έχουν στο μυαλό τους το κάθε σκάφος πριν το φτιάξουν. Για αυτό ο εσωτερικός τους κόσμος μοιάζει με αυτόν των γλυπτών. Αξίζει να σημειωθεί πως η κατασκευή του σκάφους γίνεται εξ’ολοκλήρου με το χέρι.»
Δύσκολο να περιγράψει κανείς την εμπειρία επαφής του με το χώρο και τους ανθρώπους ενός παραδοσιακού καρνάγιου. Στο χώρο αυτό μιλούν κυρίως οι εικόνες, τα εργαλεία, τα υλικά, οι παραδοσιακές συνήθειες και το μεράκι των ανθρώπων. Μιλάει τέλος ο ήρεμος τρόπος δουλειάς των μαστόρων του, που ξεφεύγει από το σήμερα και σου γνωρίζει την πιο ανθρώπινη καθημερινότητα του χθες. Αναμφίβολα ο χώρος του καρνάγιου μπορεί να εμπνεύσει.



Κτιριακό συγκρότημα 2ου Γυμνασίου – 2ου ΓΕΛ Χαλκίδας
Το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων, 8τάξιο Γυμνάσιο Νέου Τύπου ιδρύθηκε το 1939, ένα μόλις χρόνο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος και τρία χρόνια μετά την επιβολή της Δικτατορίας του Μεταξά. Τα πρώτα χρόνια ήταν «περιφερόμενο». Οι πληροφορίες είναι ασαφείς: στεγάζεται με ενοίκιο σε κτίριο ιδιοκτησίας του Ν. Μπέσκου στην οδό Αβάντων, συστεγάζεται με το Γυμνάσιο Θηλέων στη Δεξαμενή, συστεγάζεται με το 1ο Γυμνάσιο στο παλιό κτίριο του 1ου Γυμνασίου…

Στην αρχή της δεκαετίας του 1960 επιχωματώνεται ο Βούρκος και αρχίζει η ανέγερση του διδακτηρίου του 2ου Γυμνασίου Αρρένων. Πρωτολειτουργεί στο δικό του, σημερινό, κτίριο το 1964-65.
……..Ο καθηγητής μας κ. Μαζαράκης Ε. θυμάται: «Ο αείμνηστος Βελισσαρίου, ο Γυμνασιάρχης, κατόρθωσε, με δικές του προσπάθειες, εντελώς προσωπικές, και χτίστηκε αυτό το σχολείο. Ήτανε καινούριο, ήτανε θαυμάσιο, βέβαια δεν υπήρχαν όλες οι πτέρυγες. Στην αυλή δεν υπήρχαν αίθουσες, δεν υπήρχε το Γυμναστήριο, υπήρχε όμως το Χημείο.» Κι ο επίσης καθηγητής μας κ. Βοττέας Ν. : «στις αίθουσες υπήρχαν 60 και 70 μαθητές». Μάθαμε επίσης ότι στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων υπάγονταν και τα Γυμνασιακά Παραρτήματα Αμαρύνθου και Ψαχνών από το 1946 και το 1957 αντίστοιχα…….. (από την Ιστοσελίδα του 2ου ΓΕΛ Χαλκίδας http://2lyk-chalk.eyv.sch.gr )

Κτίριο ΕΠΑΛ
……………………………………………………………………………...


Πάρκο Βούρκου Χαλκίδα - Σκούρα Δημητρίου (αιρετός δήμαρχος Χαλκίδας 1959 - 69)

Το νέο Δημοτικό Πάρκο «Μητροπολίτου Γρηγορίου Πλειαθού» στην περιοχή του Βούρκου 4/7/2014
Ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάπλασης και παραδόθηκε προς χρήση στους πολίτες το νέο δημοτικό πάρκο μεταξύ του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου και του συγκροτήματος των ΕΠΑΛ, στην περιοχή του Βούρκου.
Το νέο Δημοτικό Πάρκο «Μητροπολίτου Γρηγορίου Πλειαθού» στην περιοχή του Βούρκου
Πρόκειται για έκταση άνω των 4 στρεμμάτων (στο Ο.Τ. 439Β) που το 2008, κατά την πρώτη θητεία της Δημοτικής Αρχής, απελευθερώθηκε με την κατεδάφιση των εντός αυτής αυθαιρέτων κτισμάτων. Και τώρα, στη λήξη της δεύτερης θητείας της Δημοτικής Αρχής, παραδίδεται, μεταμορφωμένη από τόπο ερειπίων σε όμορφο πάρκο, αναβαθμίζοντας την περιοχή του Βούρκου και την είσοδο της πόλης από την Υψηλή Γέφυρα.
Το έργο (προϋπολογισμού 470.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%), με την έκπτωση που προσέφερε η ανάδοχος κοινοπραξία «Νικ. Κουτσοστάθης – Στ. Ζαμπάς – Γιωργ. Στρουμπούλης» να ξεπερνάει το 46%) περιελάμβανε:
  • κατασκευή πεζοδρομίων, στις τρεις πλευρές του οικοδομικού τετραγώνου και κρασπέδου, στην τέταρτη πλευρά (οδός Αντιγόνου) καθώς και εσωτερικών διαδρόμων από κυβόλιθους, που θα συνδέουν τους περιμετρικούς δρόμους
  • διαμόρφωση χώρων πρασίνου, με εξυγίανση του εδάφους, διάστρωση κηπευτικού χώματος, εγκατάσταση αυτοματοποιημένου αρδευτικού συστήματος, σπορά χλοοτάπητα και φύτευση δέντρων και θάμνων
  • εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού και
  • δημιουργία καθιστικών χώρων και τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων.
Με την ολοκλήρωση και παράδοση σε χρήση του νέου αυτού δημοτικού πάρκου, η πόλη απέκτησε ακόμη ένα διαμορφωμένο πνεύμονα πρασίνου, στο πλαίσιο του κορυφαίου στόχου της Δημοτικής Αρχής για διαρκή αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Ενώ, η αναμορφωμένη όψη του χώρου, συμβάλλει στη βελτίωση της εισόδου της πόλης και της εικόνας της στους επισκέπτες της.

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Χαλκίδας (Βούρκος)

Τα (ΚΕΠ) είναι κρατικά καταστήματα που συστάθηκαν με αυτή την ονομασία με το άρθρο 31 του νόμου 3013/2002 (ΦΕΚ 102/Α), αρχικά στις Περιφέρειες και τις τότε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε ότι αφορά τις συναλλαγές τους με το δημόσιο. Ο ρόλος των ΚΕΠ είναι να αποτελέσουν τα σημεία επαφής των Δημοσίων υπηρεσιών με τους πολίτες και να παράσχουν υπηρεσίες μιας στάσης.
ΚΕΠ Δήμου Χαλκιδέων Ν. Εύβοιας
Διεύθυνση:
Παπαστράτη-παρκο Βούρκου 1, τ.κ.: 34100, Περιοχή: Χαλκιδέων
Τηλέφωνο: 2221060053, Fax: 2221062944
e-mail: d.halkideon@kep.gov.gr
Οι ώρες λειτουργίας του γραφείου ΚΕΠ
Δευτέρα έως Παρασκευή: από τις 08:00 έως 20:00
Σάββατο: από τις 08:00 έως 14:00
ΚΕΠ Δήμου Χαλκιδέων Ν. Εύβοιας (παραρτημα)
Διεύθυνση:
Ελ. Παγκάκη & Αμφιδάμαντος Πλ. Κανήθου, τ.κ.: 34100, Περιοχή: Χαλκιδέων
Τηλέφωνο: 2221086040, Fax: 2221088489
ΚΕΠ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας
Διεύθυνση:
Πλατανιώτη & Δουνα, τ.κ.: 34100, Περιοχή: Χαλκιδέων
Τηλέφωνο: 2221088822, Fax: 2221084702


ΝΑ τμήμα γκρεμισμένου τείχους
…………………………………………………………….

Rivellino-del-Burchio.jpg


Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χαλκίδας

Μια ομάδα ονειροπόλων ιστιοπλόων έκανε το 1984 το πρώτο βήμα για την ίδρυση ενός ναυταθλητικού, μη κερδοσκοπικού συλλόγου με την μορφή παραρτήματος του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης.
IMG_3792
Δεκατρία χρόνια μετά, το έτος 1997, ο σύλλογος αυτός ανεξαρτητοποιήθηκε και με την ονομασία Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χαλκίδας ξεκίνησε την δική του ιδιαίτερη πορεία, συνεχίζοντας να γράφει λαμπρές σελίδες στην ιστορία των ναυταθλητικών δρώμενων που άρχισαν το 1984.
Το ετήσιο πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας περιλαμβάνει τους αγώνες ανοικτής θαλάσσης που ανελλιπώς διοργανώνουμε από το 1984.
Σκάφη και πληρώματα του Ομίλου μας συμμετέχοντας σε αγώνες ανά την Ελλάδα όπως “Διεθνές Ράλλυ Αιγαίου”, “Διεθνής Αγώνας Κυκλάδων”, “Ράλλυ Βορείων Σποράδων”., “Πανελλήνιο Πρωτάθλημα I.M.S.”, “Πανελλήνιο Πρωτάθλημα O.R.C.” “Tall Ships Regatta”   αποσπούν διακρίσεις και μετάλλια προβάλλοντας την πόλη μας και την ναυτοσύνη των Ευβοέων στο Πανελλήνιο.
Παράλληλα με την Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης το έτος 2002 οργανώθηκε  και λειτούργησε τμήμα Ιστιοπλοΐας τριγώνου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και Ολυμπιακές κλάσεις.
Με σκοπό την προσέλκυση νέων και νεανίδων από της ηλικίας των επτά χρονών, το τμήμα εξοπλίστηκε κατάλληλα με ικανό αριθμό σκαφών OPTIMIST και LASER, διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και υποστηρίζεται από υψηλού επιπέδου κατάρτισης, με μεγάλη εμπειρία και σωρεία διακρίσεων εκπαιδευτές.
Συνδυάζοντας προπόνηση και διασκέδαση, και με πρωταρχικό στόχο την ευγενή αγωνιστική άμιλλα στον αθλητικό θαλάσσιο στίβο, προσπαθούμε να εμπνεύσουμε την ναυτοσύνη και να διαδώσουμε την ναυτική μας παράδοση στην νέα γενιά, ώστε επάξια να συνεχίσει την αγωνιστική παράδοση της πόλης μας, απομακρύνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ενασχόλησης με άλλες βλαβερές συνήθειες η και επικίνδυνες δραστηριότητες.
Σήμερα σύγχρονα και ασφαλή σκάφη περιμένουν μικρούς και μεγάλους που αγαπούν την θάλασσα να ανοίξουν πανιά, αποπλέοντας από το απάνεμο ορμητήριο της Χαλκίδας στον Νότιο Ευβοϊκό.


Σχολή Πεζικού Χαλκίδας

ΕΜΒΛΗΜΑ ΣΧΟΛΗΣ Γενικά Το έµβληµα της Σχολής, συντίθεται από το τυφέκιο µε τη σπάθη, τη λυχνία και την επιγραφόµενη σ’αυτό προτροπή «∆ΙΩΚΕ ∆ΟΞΑΝ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗΝ» (Να επι διώκεις τη δόξα και την αρετή). Το κόκκινο χρώµα συµβολίζει το αίµα των θυσιασθέντων ανδρών του Πεζικού στους ιερούς αγώνες του Έθνους. Το τυφέκιο και η σπάθη αποτελούν τα βασικά όπλα του Πεζικού που θεσπίστηκαν µε το Β∆ 2 Μαρ. 1833. Η καίουσα λυχνία αποτελεί σύµβολο λατρείας του Θεού και εκδηλώσεως τιµής στους νεκρούς.


sp.PNG

Ιστορία της Σχολής: Η Σχολή Πεζικού ιδρύθηκε στην Αθήνα το έτος 1928 από τη Γαλλική Στρατιωτική αποστολή, η οποία με επικεφαλής το Στρατηγό ΖΙΡΑΡ, είχε αναλάβει την οργάνωση του Ελληνικού Στρατού την περίοδο αυτή. Λειτούργησε διαδοχικά στην Αθήνα από το 1928 έως 1935, τη Θεσσαλονίκη από το 1936 έως 1940 που διέκοψε τη λειτουργία της λόγω του πολέμου. Από το 1945 μετά την απελευθέρωση, έως και το 1946 λειτούργησε πάλι στην Αθήνα μέχρι που το έτος 1947 μεταστάθμευσε στη Χαλκίδα και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί στο Στρατόπεδο «Ταγματάρχη Πεζικού Βελισσαρίου Ιωάννη» με την ονομασία Σχολή Πεζικού.







Το Στρατόπεδο «Βελισσαρίου Ιωάννη» βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Χαλκίδας και την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κέντρο συγκεντρώσεως των Τούρκων αιχμαλώτων του ελληνοτουρκικού πολέμου 1912 – 1913 και στη συνέχεια για το στρατωνισμό διαφόρων μονάδων του Στρατού μέχρι και το 1947, οπότε και εγκαταστάθηκε η Σχολή Πεζικού.
Η ονομασία του Στρατοπέδου δόθηκε προς  τιµή του Ταγµατάρχη Πεζικού Βελισσαρίου Ιωάννη, καταγόµενου από την Κύµη της Εύβοιας, γνωστού από την κατάληψη της πόλεως των Ιωαννίνων, Ήρωα των Βαλκανικών Πολέµων 1912 – 1913.
Με διαταγή του ΓΕΣ έχει καθιερωθεί, κάθε χρόνο να εορτάζεται στο στρατόπεδο της Σχολής Πεζικού, ο Προστάτης του Στρατού Ξηράς (πλην Πυροβολικού) Μεγαλομάρτυρας Άγιος Γεώργιος, παρουσία της πολιτειακής, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και πλήθος κόσμου. Ο εορτασμός αυτός αποτελεί σημαντικό γεγονός για την πόλη της Χαλκίδας.

340744122014187_b_peziko.jpg


Η αποστολή της Σχολής Πεζικού είναι να εκπαιδεύει στελέχη μέχρι το βαθμό του Λοχαγού, για να καταστούν ικανά να εκτελέσουν τα καθήκοντα τού βαθμού τους  και για ένα έως δύο ανώτερα κλιμάκια.

Ειδικότερα να εκπαιδεύει:
- Λοχαγούς Διοικητικούς όλων των Όπλων και Σωμάτων εκτός του ΥΓ.
- Λοχαγούς Αρχιτεχνίτες Πεζικού και Λοιπών Σωμάτων.
- Ανθυπολοχαγούς Πεζικού και Αεροπορίας Στρατού.
- Ανθυπασπιστές Πεζικού Διοικητικούς και Τεχνικούς.
- Ανθυπασπιστές Λοιπών Σωμάτων.
- Μ. Λοχίες Πεζικού - Αεροπορίας Στρατού και Λοιπών Σωμάτων (Διοικητικούς και Τεχνικούς).
- Εφέδρους Αξιωματικούς Πεζικού.

Επιπλέον ενημερώνει περιοδικά τους ανωτέρους Αξιωματικούς Πεζικού επί των εξελίξεων και προόδων του Στρατού γενικά και ειδικότερα του Πεζικού, ενόψει της αναλήψεως διοικήσεως μονάδας, κατόπιν μακροχρονίου απουσίας από το Πεζικό, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες.
Στις εγκαταστάσεις της Σχολής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων Διοικητήριο, Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Τιμών, Αίθουσες Εκπαιδεύσεως, Μουσείο,  Αίθουσα Πολεμικού Παιγνίου "ΙΑΝΟΣ", Αίθουσες Βαρέων Όπλων Πεζικού, Εγκαταστάσεις Αθλητισμού, Εγκαταστάσεις Διαβιώσεως, Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου και λοιπές εγκαταστάσεις  όπως Ραφείο, Κουρείο, Αναρρωτήριο και Οδοντιατρείο.

Εντός του στρατοπέδου της σχολής βρίσκεται τμήμα των Ενετικών Τειχών της Χαλκίδας.


ΟΛΜΕ-Οργανισμού Λιμένων Ν. Ευβοίας ΑΕ

Όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 102 / 29 Απριλίου 2013 αναφέρονται τα εξής:
Άρθρο 51
Μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας σε ανώνυμη εταιρία του ν. 2932/2001, συγχώνευση των Λιμενικών Ταμείων Νομού Ευβοίας και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στην ανώνυμη εταιρία
1. Το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας» μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας Ανώνυμη Εταιρία» και με διακριτικό τίτλο «Ο.Λ.Ν.Ε. Α.Ε.» και έδρα το Δήμο Χαλκίδας…………………...
3. Ως εταιρία κοινής ωφέλειας του ευρύτερου δημόσιου τομέα διέπεται επίσης από τις διατάξεις του ν. 3429/2005 (Α΄ 144) περί ΔΕΚΟ, όπως κάθε φορά ισχύει, και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, δια του οποίου εκπροσωπείται στην ως άνω ανώνυμη εταιρία το Δημόσιο.
4. Τα Λιμενικά Ταμεία Νομού Ευβοίας, Αιδηψού, Αλιβερίου, Ερέτριας, Καρύστου, Κύμης, Λίμνης, Μαρμαρίου, Στύρων και Ωρεών, που προήλθαν από τη διάσπαση του Λιμενικού Ταμείου Νομού Ευβοίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 86/2003 (Α΄80), συγχωνεύονται στην ως άνω ανώνυμη εταιρία. …………………………………………………………..
6.α) Το τακτικό προσωπικό τόσο του μετατρεπόμενου Λιμενικού Ταμείου όσο και αυτών που συγχωνεύονται μεταφέρεται αυτοδικαίως στην ανώνυμη εταιρία και αποτελεί προσωπικό της, διατηρώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις υφιστάμενες, κατά το χρόνο της μετατροπής και της συγχώνευσης, συμβάσεις και σχέσεις εργασίας………………
Ποιότητα ISO: Βασική αρχή του Οργανισμού είναι να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες του, με σκοπό να είναι πάντα ικανοποιημένοι.
Για αυτό το λόγο έχει τεκμηριώσει, εφαρμόζει και διατηρεί: 
1. Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας (Σ.Δ.Π.) σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008, με σκοπό να βελτιώνει διαρκώς την αποτελεσματικότητα όλων του των Διεργασιών.
2. Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας ΕΛΟΤ 1429:2008 το οποίο αποδεικνύει την επάρκεια του Ο.Λ.Ν.Ε. στη διαχείριση Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων και καλύπτει τη δραστηριότητα.

3. Τo πρότυπο ISO14001:2004 για την εφαρμογή ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης .
Στόχος του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης είναι:
  • η διαρκής βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του οργανισμού
  • η ελαχιστοποίηση κατανάλωσης φυσικών πόρων (υλικών, ενέργειας, νερού κλπ)
  • συνεχής βελτίωση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιδόσεων της Μονάδας καθώς το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης επιτρέπει στις διάφορες δραστηριότητές της να είναι πιο ανταγωνιστικές, καινοτόμες και περιβαλλοντικά συμβατές.




Τα κεντρικά γραφεία του Ο.Λ.Ν.Ε. ΑΕ στεγάζονται στη Χαλκίδα σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο νεοκλασσικό κτίριο στη διεύθυνση Λιάσκα 3 & Παπαλουκά κοντά στη Παλαιά Γέφυρα του Ευρίπου.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή / 08:00 - 16:00
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 22210 22275 / 22210 23701
Φαξ: 22210 22161
Email: info@olne.gr



Παλίρροια του Ευρίπου
Η Παλίρροια του Ευρίπου είναι ένα σύνθετο μοναδικό φαινόμενο οφειλόμενο στις παλιρροϊκές δυνάμεις που παρατηρείται μόνο στον Πορθμό του Ευρίπου στην Χαλκίδα, (Ελλάδα), εξ ου και η ονομασία της.
ge.png

Ο πορθμός και συγκεκριμένα ο δίαυλος του Ευρίπου είναι μία στενή λωρίδα θάλασσας πλάτους 39 m, μήκους 40 m και βάθους περίπου 8,5 m που συνδέει το Βόρειο Ευβοϊκό με τον Νότιο Ευβοϊκό, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στη Χαλκίδα. Σ΄ αυτόν το χώρο παρουσιάζεται το ακόλουθο μοναδικό σύνθετο φαινόμενο, τα ύδατα του διαύλου να κινούνται συνεχώς, ενώ συγχρόνως ν΄ αλλάζουν και φορά κίνησης, κατευθυνόμενα άλλοτε προς τον Βόρειο και άλλοτε προς το Νότιο Ευβοϊκό. Η συστηματική παρακολούθηση του εν λόγω ρεύματος έδειξε ότι ενώ στις 22-23 ημέρες παρουσιάζει μια κανονικότητα αλλαγής φοράς ανά 6 ώρες περίπου, όπως ακριβώς η παλίρροια, στις υπόλοιπες 6-7 ημέρες του μήνα το ρεύμα γίνεται τόσο ακανόνιστο που μπορεί ν΄ αλλάξει φορά ακόμη και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο! Έτσι διαπιστώθηκε ότι το κανονικό ρεύμα αντιστοιχεί στις συζυγίες, δηλαδή 11-12 ημέρες περί τη νέα σελήνη (Ν.Σ.) και άλλες τόσες κατά τη πανσέληνο, ενώ το ακανόνιστο ρεύμα παρατηρείται κατά τους τετραγωνισμούς (Π.Τ. και Τ.Τ.).
Η εξήγηση του συγκεκριμένου φαινομένου του ρεύματος του Ευρίπου απασχόλησε και τους αρχαίους Έλληνες και ειδικότερα τον Αριστοτέλη και τον Ερατοσθένη καθώς και πολλούς άλλους επιστήμονες από τον προηγούμενο αιώνα και μετά. Σημαντική συνεισφορά στη μελέτη του φαινομένου κατέχουν οι Έλληνες Δημήτριος Αιγινήτης (1926)] ο Υποπλοίαρχος Ανδρέας Α. Μιαούλης, Β.Ν. (1880)  και ο βρετανός Υποναύαρχος Αρθούρος Μένσελ (Arthur Mansel), RN. Η έρευνα συμπληρώθηκε από μετρήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Γλύφα (1981-1984).
Η εξήγηση που έχει δοθεί και έχει γίνει σήμερα αποδεκτή για το συγκεκριμένο χώρο είναι ότι το φυσικό παλιρροιακό κύμα στο Αιγαίο φθάνοντας στην Εύβοια ανατολικά, ένα μέρος του εισέρχεται στο Βόρειο Ευβοϊκό (από Β. της Εύβοιας) και ένα άλλο εισέρχεται στο Νότιο Ευβοϊκό (από Ν. της Εύβοιας). Λόγω όμως του διαφορετικού μήκους της διαδρομής, το μεν φυσικό παλιρροιακό κύμα που έρχεται από το Νότο φθάνει στο δίαυλο του Ευρίπου σε 1 ώρα και 15 λεπτά νωρίτερα του ερχόμενου από Βορρά. Εξ αυτού, φυσικό είναι οι νότιοι εισερχόμενοι υδάτινοι όγκοι ν΄ ανεβάζουν εκεί τη στάθμη κατά 30-40 εκατοστά και να δημιουργείται θαλάσσιο ρεύμα από Ν. προς Β. Μετά 6 ώρες, καθώς η άμπωτη διαδέχεται τη πλημμυρίδα, αντιστρέφονται οι συνθήκες και δημιουργείται αντίθετο ρεύμα, αφού στο Β. μέρος έχουν συσσωρευθεί μεγαλύτεροι υδάτινοι όγκοι. Όταν λοιπόν συμβαίνουν συζυγίες, οπότε η ένταση της παλίρροιας είναι μεγάλη, το ρεύμα του Ευρίπου παρουσιάζεται κανονικό. Όμως στους τετραγωνισμούς, όπου το ρεύμα είναι ασθενέστερο, τόσο η διαμόρφωση των ακτών, ο βυθός, οι υφιστάμενες καιρικές συνθήκες καθώς και άλλα βαρομετρικά αίτια συντελούν ώστε το ρεύμα να παρουσιάζεται ακανόνιστο.
Το φαινόμενο του Ευρίπου είναι ευρύτερα γνωστό ως το φαινόμενο κατά το οποίο τα νερά του πορθμού αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες. Το φαινόμενο αυτό έχει εξηγηθεί και οφείλεται στη  θέση των πλανητών Γη, Ήλιος και Σελήνη. Το ρεύμα κινείται προς μία κατεύθυνση για 6 ώρες με ταχύτητα που συνήθως είναι 5-6 μίλια ανά ώρα, αμέσως μετά ακολουθεί ένα διάστημα περίπου 8 λεπτών όπου τα νερά παραμένουν στάσιμα και μετά αλλάζουν κατεύθυνση και κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση για τις επόμενες 6 ώρες κ.ο.κ.
Κατά την διάρκεια ενός Σεληνιακού μήνα, παρουσιάζονται 2 περίοδοι κατά τις οποίες τα νερά είναι ακατάστατα, δηλαδή δεν ακολουθούν την προκαθορισμένη πορεία τους. Από αυτό το φαινόμενο έχει πάρει και το παρατσούκλι της η Χαλκίδα "Τρελά νερά". Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται την 7η, 8η και 9η ημέρα της Σελήνης και μετά την 21η, 22η και 23η ημέρα της Σελήνης. Αξίζει να συμβουλευτείτε ένα απλό ημερολόγιο ώστε να παρακολουθήσετε το φαινόμενο σε κάθε φάση του.
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό όμως είναι ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο που υπάρχει και σε άλλα σημεία του πλανήτη έχει 2 παγκόσμιες μοναδικότητες.
Η πρώτη είναι το γεγονός ότι την 24η ώρα της τρίτης και τελευταίας ημέρας της κάθε περιόδου ακαταστασίας (δηλ της 9ης και 23ης ημέρας Σελήνης) τα νερά αρχίζουν πάντα να ρέουν από το Βόρειο προς το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.
Το δεύτερο μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο είναι ότι στις περιόδους ισημερίας (δηλ την 21η Μαρτίου και την 22α Σεπτεμβρίου) τα ρεύματα αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση χωρίς την στασιμότητα των 8 περίπου λεπτών που πραγματοποιείται όλες τις άλλες μέρες.