ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
2ο ΓΕΛ Τμήμα Α2 - Διαδρομή 2
Η διαδρομή μας : Κρηπίδωμα ⇨ Κουρέντι
Περιοχές
• • Πηγές
- Η Ιστορία του Δήμου Χαλκιδέων, 1836-2000, Ελευθέριου Ιωαννίδη, Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, Τμήμα Χαλκίδας, Χαλκίδα 2000, σελ. 39-40) και
- Οι συνοικίες της Χαλκίδας, Ελευθέριου Ιωαννίδη στην ιστοσελίδα : http://square.gr/oi-sinikies-ths-xalkidas/6350
α) Εντοπίστε στον χάρτη σας τις περιοχές που αντιστοιχούν σήμερα στις ονομασίες του πίνακα που ακολουθεί,
β) Αναζητήστε την προέλευση της ονομασίας τους, όταν υπάρχει.
Παράλιον ☞
|
Τεκές ☞
|
Σουβάλα ☞
|
Καφενεδάκι ☞
|
Καναπίτσα ☞
|
Μισήρ Ντάπια ☞
|
Ξέρα και Δου ☞
|
Καρνάγιο Καναπίτσας ☞
|
Πέτρινες Παράγκες ☞
και Παράγκα του Μπάρμπα – Διαμαντή ☞
|
Κουρέντι ☞
|
Κακοκεφαλή ή Φανάρι ☞
|
Τι κοινό έχουν τα παρακάτω οικήματα : Το Σπίτι με τ’ αγάλματα, το Ξενοδοχείο Παλίρροια και το Μέγαρο Κότσικα (Δημαρχείο); (αναζητήστε τον μηχανικό…)
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Κόκκινο Σπίτι (ανέγερσή του, αρχιτέκτονας, τι υπήρχε στη θέση του, ποιος βασιλιάς διέμεινε σ’ αυτό και για ποιον λόγο) στην ιστοσελίδα του δήμου Χαλκιδέων : (http://www.dimosxalkideon.gr/Site/ePageUser/PageUser.asp?Lang=0&Rec=97
Ποιος συνοικισμός δέχτηκε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία;
Κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής επιτάχθηκαν από τους Γερμανούς πολλά οικήματα της Χαλκίδας που συναντάμε στη διαδρομή μας. Ανάμεσά τους το Κόκκινο Σπίτι (όπου εγκαταστάθηκε το Γερμανικό Φρουραρχείο) και το ξενοδοχείο Παλίρροια.
Ονοματοθεσία δρόμων
(• • Πηγή : ΧΑΛΚΙΔΑ, Η προσωπογραφία της πόλης, μέσ’ από την οδική ονοματοθεσία της, Αμαλία Καραπασχαλίδου, Χαλκίδα 2012, σελ. 57-63 και 65-66).
Η συγγραφέας αναφέρει στον πρόλογό της «[…]Η κάθε πινακίδα οδού που αποτελεί και την ταυτότητά της, αποτελεί ερέθισμα για έρευνα, ανάλυση (ετυμολογική ή άλλη), εμβάθυνση, σύνδεση της με θέματα μυθολογικά, αρχαιολογικά, ιστορικά, πολεμικά γεγονότα, ονόματα ηρώων της Επανάστασης, Αγίων, σημαντικών Ευβοϊκών πόλεων, ανθρώπων της διανόησης και της πολιτικής. Κατά γενικό και ανάλαφρο τρόπο ξετυλίγονται πρόσωπα, θύμισες, γεγονότα. Είναι ένα Corpus της Ευβοϊκής προσωπογραφίας και μια ώθηση στο να μάθει κανείς και να περιπλανηθεί στα σοκάκια της ιστορίας διαχρονικά […]»
Στην διαδρομή μας θα περπατήσουμε σε συγκεκριμένες οδούς. Να τις εντοπίσετε στον χάρτη και να αναζητήσετε πληροφορίες για την ονοματοθεσία τους:
|
- Οδός Τζιαρντίνι : Αναζητήστε στο διαδίκτυο την πόλη της Σικελίας
Giardini Naxos και τις ελληνικές αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας . Ποια είναι η σχέση της με την Χαλκίδα; Η πόλη της Σικελίας έχει αδελφοποιηθεί με την Χαλκίδα και της έχει δωρίσει ένα άγαλμα το οποίο βρίσκεται στην παλιά γέφυρα. Τι παριστάνει το άγαλμα αυτό; Θα βρείτε πληροφορίες και στον ιστότοπο https://glypto.wordpress.com/category/χαλκίδα (δημόσια έργα γλυπτικής στη Χαλκίδα ).
- Οδός Καραολή & Δημητρίου
- Οδός Μιαούλη
- Οδός Βώκου
- Οδός Ανδρέα Γιαννίτση
- Ηλία Δρακόπουλου
- Οδός Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Πώς συνδέεται με τη Χαλκίδα ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων » από τη Σκιάθο; Αναζητήστε την απάντηση στη βιογραφία του. Γράψτε τον τίτλο ενός έργου του.
- Οδός Χριστοδούλου
- Οδός Μαυρομμάτη
- Οδός Λαγγάδος
- Οδός Χάνδακος
Στην διαδρομή μας συναντάμε και δύο εκκλησίες, την Παναγία Οδηγήτρια και την Παναγία Λαγκαδιώτισσα.
Παναγία Οδηγήτρια. (Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, Βυζαντινού ρυθμού). Ποια καρκινική επιγραφή διαβάζετε στην κρήνη της αυλής; Τι σας θυμίζει; Ποιοι τάφοι υπάρχουν στον προαύλιο χώρο του ναού;
Παναγία Λαγκαδιώτισσα. Πού οφείλεται η ονομασία του ναού; Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το χωριό Λαγκάδα (ή Λαγγάδα) (Χερσόνησος Κυζίκου, Τουρκία) στην ιστοσελίδα http://kyzikos.gr/index.php/kyzikos/xoria .
Σήμερα η τουρκική ονομασία του χωριού είναι Ballıpınar και μπορείτε να την εντοπίσετε στον χάρτη στην ιστοσελίδα : http://users.sch.gr/markmarkou/katalog/ecp/kyzikos.htm
Παραλίες : Σουβάλα, Κουρέντι.
Βρείτε την προέλευση της ονομασίας τους (Η Ιστορία του Δήμου Χαλκιδέων, 1836-2000, Ελευθέριου Ιωαννίδη, Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, Τμήμα Χαλκίδας, Χαλκίδα 2000, σελ. 40, αρ. 2β και σελ. 42, αρ. 8)
Φωτογραφίστε τον Φάρο από την Καναπίτσα και βρείτε στοιχεία για την ανέγερσή του (Ε. Ιωαννίδη σελ. 42, 8γ). Να συγκρίνετε την σημερινή περιοχή με την αντίστοιχη φωτογραφία των αρχών του 20ου αιώνα. (Ε. Ιωαννίδη, σελ. 39).
Αναζητήστε στο διαδίκτυο φωτογραφίες της παλιάς Χαλκίδας και φωτογραφίστε το ίδιο μέρος σήμερα. Τι έχει αλλάξει από τότε;
Δημιουργείστε ένα album με το τότε και το τώρα.
|